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お知らせ

2021/10/06

フランス BelAir社より 2021VT 収穫生産状況

遅摘みそして過去10年で最も過酷な年 気候 日照を願った9月の初め、残念ながら願いはかないませんでした。数日でも 天候に恵まれた日があったとしてもそれでも降雨と戦う日々の月の始まりでした。 本格的な収穫は9/14、昨年に比べると実に1ヶ月後ろ倒しの収穫となりました。 葡萄 昨年よりも遅い時期の記録でさえ葡萄の状態はそれほど良くはなく更に我慢の 日々が続きました。もう少し様子を見てからにはなりますが今のところ状態は 良いとは言えません。ボジョレー、ボジョレー・ヴィラージュでは1ヘクタール あたり通常60ヘクトリットルなのですがわずか20ヘクトリットルが確実な数字 でした。クリュ畑では何とか適切な量を確保することはできたのですが組合全体 では例年の45%にとどまりそうです。 畑では 例年に比べると満足の行く収穫でははかった今年。状態の良い葡萄が少ないため 畑での厳選に時間が取られてしまい結果として仕事の進み具合も遅れました。 もちろnセラーにはベストな状態の葡萄実を持ち帰らなければならないので結論と しては生産量は減少しますがクオリティは保証できると確信しています。 総評 現段階でこのヴィンテージは非常に厳しい年だと言えます。悪天候に敏感な葡萄は 結果として収穫を減少させました。年によっては収穫量は前年に比べて減るものの クオリティは何ら変わらないことは珍しくないのですが今年に限ってはそう簡単で はないはずです。醸造家のチームはわずかな収穫量でかつクオリティを保てるか に尽力してくれています。この経験はまさに母なる自然の中で自分たちの 持っている知識と技術を駆使しそしてワインとは「自然との絆を築く」ものだと 再認識させてくれました。本当に大変なヴィンテージだったといつまでも記憶に 残るでしょう。と同時に、ワインの一滴一滴を貴重だと感謝しながら飲めるという ことにもなると思います!! L’écho des Vignobles n°5/September 28th, 2021 Copyrignt Vinescence 2021 A late harvest and the most difficult one of the decade Climate: In the first days of September we hoped to gain some sunshine, but this did not really happen. If some days where fine, we had to suffer again from rainfalls in the first days of the month. We started officially the harvest on September 14th, so barely one month later than last year. The vines: Even with 3 weeks more than last year – this has not improved the situation a lot. We will still have another good week to go but the results so far are really concerning. In appellation, like Beaujolais and Beaujolais Villages, we secured around 20 Hectoliters per Hectare when usually we are around 60. If in some Crus area we could get decent results, our global estimation for the whole cooperative will be 45% of a normal harvest. Work in the vineyards: This year harvest time is not approached with the same happiness as usual. A very low crop and an extensive work of selection in the vineyards slows down the process a lot. This is necessary to bring back to the cellar the best possible grapes. In this way we assure the best possible result in fermentation and compensate with quality the losses in quantities. Conclusion: I already stated that this vintage was a really challenging one. Suffering vines and very sensitive grapes combined brings a really low harvest. In some vintages low quantity is combined with extreme high quality but this will not be the case this year. Our team of winemaker is working full blast to assure that we will get the best out of the small harvest and assure at least a good quality. This maybe to remind us that we are in the hand of Mother Nature and that next to all our knowledge and technics, at the end, wine is mainly “forged by nature”. A very difficult vintage that will be remembered. On the other hand, this will make every single drop of wine even more precious!!

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